Blogunkból

Hasznos tudnivalók a tetőtéri ablakok világából

Hogyan válasszunk tetőtéri ablakot?

Hogyan válasszunk tetőtéri ablakot?

Akár új építkezésről legyen szó, akár régebbi nyílászáróink cseréjéről, számos opció közül választhatunk, és bizony a döntés nem mindig egyszerű. Hiszen rengeteg gyártó van a piacon megannyi különféle termékkel.  A megfelelő tetőtéri ablak kiválasztása minden esetben a beépítés helyétől és a helyiség diktálta igényektől függ, meg persze attól a komfortfokozattól, illetve szigeteléstől, amit elvárunk új nyílászárónktól. Lássunk néhány tippet, amelyek segíthetnek kiválasztani a megfelelő ablakot!

Az ideális méretű tetőtéri ablakok kiválasztása

A tetőtéri ablak méretének kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy ablak beépíthető legyen. Az ablakok megadott méretei azok külső szélességére és hosszúságára vonatkoznak, azonban ügyelni kell arra, hogy kellő hely maradjon a szarufáknak, illetve a hőszigetelő keretnek. Néhány esetben lehetőség lehet a szarufák közötti résznél nagyobb méretű tetőablak beépítésére is, ám ez mindig a tető adottságaitól függ, és pontos felmérést igényel.

Merre nyíljon új tetőablakunk?

A tetőablak ideális nyitási típusát annak elhelyezkedése határozza meg, hiszen egy adott magasságban nem minden típus nyitható kényelmesen. Általában négy nyitási típus érhető el a piacon: a középen billenő, a megemelt forgástengelyű, a felnyíló, illetve az oldalra nyíló ablakok. A legelterjedtebbek ezek közül a középen billenő változatok, amelyek megfizethetők, és egyszerűen használhatók. A megemelt forgástengelyű tetőablakok abban az esetben jelenthetnek jó választást, ha nem szeretnénk, hogy nyitott helyzetben az ablakszárny belógjon a tetőtérbe. A felnyíló-billenő vagy a panoráma-tetőablakok a prémiumkategóriát képviselik, de nyitott állapotban gond nélkül alájuk is állatunk, így kényelmes megoldást jelentenek. Ha az ablak egyszerre tetőajtóként is szolgál, akkor oldalra nyíló ablakot érdemes választani, így szükség esetén könnyen kimászhatunk a tetőre. Amennyiben kreatív megoldást szeretnénk, választhatunk tetőerkély-ablakot is, amely két ablakszárnnyal rendelkezik, és nyitott állapotban erkélyként is funkcionálhat.

A kilincs ideális pozíciója

Ha kiválasztottuk új tetőablakunk nyitási típusát, elkezdhetünk gondolkodni a kilincs helyzetén is. A kilincs felül és alul is elhelyezkedhet, ám a nyitási típushoz hasonlóan a kilincs ideális pozíciója is nagyban függ az ablak elhelyezkedésének magasságától. Amennyiben az ablak felső része nagyjából két méterre van a padlótól, érdemes felső kilincset választani, amit még éppen elérhetünk, ám így bátran rakhatunk bútort az ablak alá is. Ha ennél magasabban helyezkedik el az ablakunk, jó döntés alsó kilincset választani.

Megfelelő tetőablak-szigetelés a legjobb márkáktól

A tetőablakok méretét és nyitással kapcsolatos paramétereit általában nemigen befolyásolja, hogy mely gyártó termékeit választjuk, azonban amikor az ablak anyagáról és az üvegezés típusáról van szó, fontos mérlegelni az egyes gyártók által használt technikákat.

Az anyag szempontjából több választási lehetőség áll előttünk: választhatunk lakkbevonatú természetes fenyőből készül, poliuretán bevonatú fából készült, poliuretán bevonatú hőkezelt fából gyártott, illetve PVC-ből készült tetőablakot.

  • Lakkozott fa: rövidtávon ez a legköltséghatékonyabb megoldás, azonban a vizes bázisú lakkozás néhány évenkénti karbantartást igényel a tartós használathoz. A hazai piacon ez a típus a lengyel Optlight tetőablak gyártó legkeresettebb terméke.
  • Fa tetőablak poliuretán bevonattal: a Fakro tetőablakok egy speciális terméktípusa, amely három rétegű, vastag poliuretán lakkbevonattal kínál tartós alternatívát a vizes bázisú lakkozással szemben.
  • Poliuretán ablak hőkezelt fa belsővel: ez a típus a Velux tetőablakainak különleges fajtája, ami egyszerre kínál a PVC-ablakokéhoz hasonló páraállóságot, azonban ugyanolyan merevek, mint bármely fa ablak.
  • PVC tetőablak: műanyag ablak, mely kifejezetten tartós, páraálló, ugyanakkor sérülés esetén a felülete nem javítható. Bár ez a tetőtéri ablakok legnépszerűbb fajtája, és a külső szemlélő nem feltétlenül vesz észre nagy különbségeket az egyes gyártók termékei között, az általuk használt technológia eltérő lehet. A FAKRO, illetve a Roto tetőablakok fémmerevítésű műanyag profilt alkalmaznak, míg a Schindler tetőablakainál nem találunk ilyen merevítést.

 

Modern üvegezés megválasztása

Hátramaradt az egyik legfőbb szempont, amit figyelembe kell venni tetőtéri ablakunk kiválasztásakor, ez pedig az üvegezés. A piacon elérhető legolcsóbb megoldás, a kétrétegű üvegezés az összes gyártónál megtalálható, és már ez a változat is sokkal magasabb szintű hőszigetelést biztosít, mint az évtizedekkel ezelőtt használt technikák. Ebben az esetben egy edzett és egy float üveg, valamint a közöttük lévő argon gáz biztosítja a szigetelést. A valamelyest magasabb árkategóriát képviselő háromrétegű üvegezés esetében még egy extra réteg float vagy laminált üveg kerül beszerelésre.

Többet szeretne tudni a tetőtéri ablakokról? Nézzen szét tetőablak szervizünk weboldalán!

Széchenyi 2020 támogatás