Blogunkból

Hasznos tudnivalók a tetőtéri ablakok világából

tetőablak szigetelés

A tetőablakok hőszigetelési hiányosságainak feltárása

Habár az utóbbi években már hozzászokhattunk, hogy a nyár még az „emberes” hónapokba is átnyúlik, azért a hideg évszakokra való felkészülést nemigen érdemes az utolsó pillanatra halogatni.

A közhelyes, ám annál találóbb „jobb félni, mint megijedni” jegyében a legjobb, ha még a nyárutón/ősz elején sort kerítünk otthonunk hőszigetelési hiányosságainak feltárására, szükség esetén pedig a javítási munkálatok ellátására. E folyamat egyik sarkalatos pontja a tetőtéri ablakok állapotának felmérése. Mivel ezek sokkal jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, mint a homlokzati nyílászárók, az itt jelentkező problémák is súlyosabb következményekkel járhatnak, ezért hatványozottan fontos, hogy hiánytalanul ellássák a hőszigetelési, illetve a víz- és párazárási funkciókat. De milyen okai lehetnek, ha a tetőablak huzatos vagy párásodik?

Elöregedett tömítés, sérült üveg, beépítési hibák

Ha az ősz beköszöntével hidegérzetet tapasztalunk a tetőtéri ablakok körül, vagy esetleg rendszeresen bepárásodik a nyílászáró üvege a hűvösebb reggeli vagy esti órákban, mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni a probléma okainak alapos feltárásához. E nemkívánatos jelenségek hátterében ugyanis a szakszerűtlen beépítés, a többéves távlatban rendeltetésszerű használat mellett is természetes amortizáció vagy éppen az ablakszerkezet kisebb sérülései is állhatnak, és ezek mindegyike más-más javítási metódust igényel.

Gyakori jelenség, hogy a tetőablakok gumitömítései elöregednek, merevvé válnak, ami akár jelentős mértékű hőveszteséget is eredményezhet. Ebben az esetben a tömítőprofilok cseréjével helyreállítható a nyílászáró hőszigetelő képessége. Hasonló problémát jelent, ha a thermoüveg megreped, vagy a ragasztása tönkremegy – ez párásodással, illetve a hőszigetelési érték csökkenésével jár. Az üvegezés cseréjét ilyenkor a további károk elkerülése érdekében is javallott a lehető leghamarabb elvégeztetni.

A hidegérzet, illetve a párásodás a hibás kivitelezésből is eredhet. A tetőtéri ablakok körüli penészesedés egyértelmű jele annak, hogy a beépítéskor szakszerűtlenül vagy egyáltalán nem lett elvégezve a szigetelés. Szerencsére azonban ekkor is van költséghatékonyabb megoldás a teljes cserénél: a nyílászárók hőszigetelése utólagosan is elvégezhető a belső burkolat megbontása nélkül.

Készítse fel Ön is otthonát a télre – tetőablakai javítását bízza hozzáértő szervizcsapatunkra!

Széchenyi 2020 támogatás