Blogunkból

Hasznos tudnivalók a tetőtéri ablakok világából

Velux FVI tetőablakok javítása

Velux FVI tetőablakok javítása

A Velux ablakok kiváló minősége hosszú élettartamot és sokáig tartó zavartalan működést garantál, ám a rendszeres napi használat és az idő vasfoga kikezdheti még a legjobb termékeket is.
Alapvetően kijelenthetjük, hogy amíg a fa ép, korhadást, pudvásodást nem tapasztalnak rajta, addig az ablak javítható, felújítható.

Mit takar a javítás?

Minden Velux tetőablakra, tehát az FVI ablakokra is vonatkozik, hogy a pár évenkénti, rendszeres karbantartással, a problémák többségét megelőzhetjük, ám ez sokszor az ismeretek hiányában elmarad. Amikor szorul az ablak, félrezár, beszivárog a víz vagy nehezen nyílik; ha fémes csikorgást hall vagy régóta be se tudja zárni rendesen: ez ellen lehet és kell is tenni! A félvállról vett apró kellemetlenségekből születnek az olyan helyzetek amikor február közepén, kettérepedt fával marad(ragad) nyitva az ablak.

Szerencsére ezt mind helyre lehet állítani és a 30 éves ablak is könnyen fog nyílni és biztosan záródni.

Velux FVI tetőablak javítás
Velux FVI fa tetőablak javítása
Velux FVI fa tetőtéri ablak

Érdemes-e felújítani?

Meggyőződésünk szerint igen, mivel egy modernizáló „ráncfelvarrással” még sok évet nyerhetünk ablakainknak, elkerülvén az ablakcserével járó súlyos költségeket és felfordulást. Magát a felújítást két részre lehet osztani: az ablak működésének és tömítéseinek helyreállítására, valamint az üveg cseréjére. Kezdjük a tömítésekkel!

Az ablakok légzáró gumitömítései bizony nem örök életűek és 8-10 év után (vagy egy túlzottan lelkes festés/lakkozás után) elöregszenek és beengedik a hideget. Amikor odateszi a kezét az ablakszárny és az ablaktok találkozásához és süvít, húz be a hideg, akkor megérett a nyílászáró egy tömítéscserére. Szerencsére ez egy rutin beavatkozás, s a hiba mindössze az ablakok korából fakad.

Az üvegcsere ezeknél az ablakoknál már nem kérdés, minden esetben ajánlott! Ha még nem is ment tönkre, párásodott be a thermoüveg, sajnos akkor is már rendkívül elavultnak számít és meg sem közelíti a modern üvegek hőszigetelő képességét. Egy mai, argon gáztöltéses, lágyfémbevonatos ablaküveggel nem csak egy-két évet adunk a nyílászárónknak puszta kegyelemből, hanem hosszú időre biztosítjuk azt, hogy az ablak továbbra is az elvárásainknak megfelelően működjön és szigeteljen.

Széchenyi 2020 támogatás